dinsdag 29 juli 2014

Moestuin

tijdens de vakantie hebben wij hier flink huisgehouden. Alles is flink schoongemaakt. En dus moest ook de schuur er aangeloven. Foto's voor het opruimen heb ik maar niet gemaakt. Dat was echt een te grote zooi geworden... Maar nu ziet het er weer mooi uit!

en wat een ruimte hebben we dan opeens!

en een kast vol al met mijn moestuin benodigdheden.

Het bureau van mijn vriend waar nu ook echt aan gewerkt kan worden ;) en een wasmand van de action onder het bureau met potaarde. Daar kan ik nu mooi plantjes oppotten.

Ook de tuinslang is eindelijk opgehangen.

en aan het dak heb ik waslijnen opgehangen. Zo kan nu mooi al mijn kruiden uit de moestuin en de uien en knoflook etc daar drogen:) Wat ben ik daar blij mee!!

en handig ook want de moestuin en de kruiden doen het hartstikke goed!

De nectarine boom(pje)

 Paprika purple beauty. Ik denk dat ik ze kan oogsten wacht voor de zekerheid nog maar heel even.


de lemon chiki tomaat. mooi he dat geel!
 


De oda paprika. Die is eerst paars en wordt bij het rijpen rood. Maarja we eten zo vaak onrijpe paprika's ( groene paprika's zijn eigenlijk nog niet rijp) dus ik denk dat ik hier ook maar een paarse en rode van probeer;) eerst maar is door laten groeien..
 
De tigerella tomaten worden al rood.
 
De rose de bern tomaten worden ook al rood.
 

 De pepers groeien goed:)

en de pruim begint ook net te rijpen :)
 
Daar wordt ik zo blij van he! en vooral dat je met je eigen moestuin zoveel variatie kan kweken. Gewoon hele oude soorten groenten die in de winkel niet te krijgen zijn. zoals gele tomaten, paarse paprika's maar zo heb ik ook al rode en paarse worteltjes gegeten.
 
en ook nu kwam er weer veel lekkers uit de tuin na een dagje werken in de tuin. en daar moet natuurlijk iets meegemaakt worden.. zo stond groente boullion poeder al een tijdje op mijn lijstje.. Dus was het nu de tijd om daar is mee aan de slag te gaan!
 
 
ik gebruikte de volgende groenten en kruiden maar je kan natuurlijk varieren naar smaak. Zo was mijn lavas plant nog niet groot genoeg. Anders had ik die ook zeker gebruikt.
 
 

Recept voor Groente bouillon poeder:

 
halve bloemkool
3 winterpenen (of een bosje worteltjes)
450 gr prei
3 tomaten
bos bleekselderij\
2 uien
3 grote tenen knoflook
bosje tijm
bosje rozemarijn
bosje selderij
bosje citroen tijm
bosje bieslook
bosje peterselie
bosje koriander
 
Snij alle groenten en kruiden in blokjes en doe in de keuken machine. Mix tot er een groente pasta ontstaat. Ik deed dit ik meerdere keren want niet alles paste tegelijkertijd in de keukenmachine. Verwarm de oven voor op 90 graden. En bedek de oven platen met bakpapier. Verdeel de groente pasta over de bekleedde bakplaten.  Strooi er wat zout overheen. ( ik had twee bakplaten)
Laat het 1 uur drogen in de oven met een dichte deur. Laat het daarna nog 6 uur drogen met de ovendeur op een kiertje. Ik deed gewoon een pollepel tussen de oven deur. Als alles droog is stop je het in de blender en maal het tot poeder.
 
Dit kan je heel lang bewaren. En je kan het op dezelfde manier gebruiken als een boullion blokje gebruiken. Alleen dit is zonder e nummers en kan je naar smaak aanpassen:)
 
Veel Liefs Denise
 

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten