woensdag 7 mei 2014

Meimaand bespaarmaand: recept dag 3 + nieuwe naam

Zoals jullie eerder al zagen heb ik laatst de naam van dit blog veranderd. Ik vond de vorige naam veel te lang en ondertussen ben ik het kleine dorpje nou ook wel gewend. En dan is het natuurlijk lang zoeken naar een nieuwe naam, want tja ik heb zo veel hobby's en wat is nou de bindende factor tussen al die hobby's? Ja ze zijn creatief.. Maar dan krijg je al snel zo een afgezaagde naam.. Nee dat ging hem dus niet worden. En na lang twijfelen heb ik een naam gevonden waar ik heel blij mee ben. Eigenwijze! Wijzend op het feit dat ik alles op maak op mijn eigenwijze. En tja natuurlijk wijst het ook stiekem naar mijn karakter;) En bij een nieuwe naam hoort natuurlijk ook een nieuw jasje. Wat vinden jullie ervan?

Binnenkort vul ik alle pagina's zodat de verschillende onderwerpen makkelijker te vinden zijn:)

En dan voor nu wat recepten van vandaag. Ik starte mijn ontbijt met beschuit met aardbeien. En een sinaasappel smoothie. Wederom van sinaasappels die ik nog had liggen van het sinaasappelijs maken.


Jus d’ orange smoothie

Ingrediënten
½ kopje jus d’orange
¼ kopje melk
2 theelepels suiker
8 ijsklonten

De jus d'organge  maakte ik dus van versgeperste sinaasappels.

En s'avonds at ik mosterspinazie wok, van de osaka red die nog in de tuin stond en hoog nodig geoogst moest worden.. En van de pakchoi en chinese kool die ik nog over had van vorige week.

Lekker hoor die mosterd spinazie zo uit de tuin:) Maar jullie zitten natuurlijk te wachten op het recept:

Mosterdspinazie wok met noten:


ingredienten:

een bos mosterd spinazie ( ongeveer 20 bladeren)
1 prei
een halve pakchoi
een halve chinese kool
teentje knoflook
olijf olie
1 thee lepel soya sauce
1 appel
suiker
kaneel
amandelen       ( ongezouten)
cashew noten  ( ongezouten)
zout
 peper

Bereiden:


Rooster de noten in een pan zonder olie. Leg de geroosterde noten nog even apart op een bordje. Was en  droog de appels, schil en snijd in blokjes. Braad de appels in wat olijf olie met de suiker en kaneel tot dat ze een beetje karameliseren en een goud kleurtje krijgen.( kan dus in de zelfde pan als waar je net de noten hebt geroosterd) Leg de appels even op een bordje apart.
Was al je groente en snij fijn. verwarm wat olijf olie met een fijn gesneden teentje knoflook.  Voeg alle groenten toe. En wok op hoog vuur tot alles is geslonken. Zet het vuur laag. Voeg de soya saus toe en laat nog 2 a 3 minuten staan tot de groentes mals zijn. voeg wat zout en peper toe naar smaak. En voeg de appels en de noten weer toe.

 Serveer met rijst.

Veel Liefs Denise


dinsdag 6 mei 2014

Meimaand bspaar maand: Recepten dag twee

Vandaag was een lekker simpel dagje eten. ik moest van vroeg tot laat naar school. En dan heb ik nooit zin om te koken. Dus heb ik wat vega bonen burrito vulling en wraps uit de vriezer gehaald! Dus die maaltijd zat zo in elkaar, goedkoop en lekker en nog gezond ook! De vriezer is echt mijn beste vriend tot nu toe met besparen en makkelijk eten ;)

Maar voor iedereen die het nog niet in de vriezer heeft liggen is hier het recept;)


Vega bonen burrito's


Benodigdheden:

6 wraps
1 blik rode kidneybonen
1 rode paprika
1 blik tomatenblokjes
1 blik mais
1 kleine rode ui
1 knoflookteen
75 gr pittige belegenkaas
handje verse koriander
1limoen
1 volle theelepel komijnpoeder
2 volle theelepels paprika poeder
1 theelepel chilipoeder
zout 
scheutje olie

Doen:

Verwarm de oven voor op 200°C. Snipper de rode ui en de knoflook. Verhit in een koekenpan een scheutje olie. En fruit de ui + knoflook. Snij intussen de paprika in kleine stukjes en doe erbij samen met de komijn, chilipoeder, paprikapoeder en zout. Fruit dit 5 minuten mee. 
Voeg de tomaten blokjes toe en laat dit even koken. 
Voeg de gespoelde bonen en mais toe in de pan. knijp de limoen boven de pan uit. 
Voeg de helft van de gehakte koriander toe. 
Proef even of het pittig genoeg is ( voeg anders meer chilipoeder of paprika poeder toe) 
Leg de wraps op het aanrecht. Schep er een dikke streep vulling op en rol op. Leg de rollen in een oven schaal en bestrooi met de pittige belegen kaas. 

Doe de wraps 20 minuten in de oven. 

Serveer met de rest van de koriander. 

Eetsmakelijk!

maandag 5 mei 2014

Meimaand bespaar maand: Recept dag 1

En wat eet je dan als je aan het besparen bent? En voor 25 euro p.p in de week te besteden hebt ? of Naja deze week dus 28p.p... Nou dat is  helemaal niet verkeerd hoor!


Als ontbijtje had ik versgeperste sinaasappels. ik had nog wat sinaasappels liggen van het sinaasappelijs wat ik vorige week maakte. En beschuitjes met aardbeien. En nog een overgebleven kiwi van vorige week.

Als lunch at ik veel ongezonder. Maar ach zondige mag af en toe.. ik had een lekker broodje knackworsten. Foto ben ik natuurlijk weer vergeten..


En als avond eten had ik prei schotel. Van het weekend heb ik al cadeautje van mijn vriend een 1 persoons ovenschaaltje gehad is hij niet lief!! ( zowel de schaal als mijn vriend natuurlijk;) Ik ben er super blij mee want nu hoef ik niet persee al mijn ovenschotels voor 4 tot 6 personen te maken. Dus die schaal moest natuurlijk meteen gebruikt worden. nu heb ik wel nog wat prei over want ik had nog gerekend op mijn grote ovenschaal. Maar ach dat geeft niks. En dan hier het recept voor iedereen die nu ook honger heeft gekregen!



Prei schotel

Ingrediënten
  • 800 gram aardappelen
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 kg prei
  • zout
  • ketjap manis
  • eventueel scheutje melk
  • geraspte kaas


Bereidingswijze
Bak het gehakt rul in een grote pan of wok met een scheutje ketjap. De geschilde aardappelen wassen en in plakjes snijden.  gaar koken eventueel met zout. De in 2 cm. gesneden en gewassen prei mee wokken bij het gerulde gehakt. Over de prei zout strooien en weer een flinke scheut ketjap. Dit goed mengen en laten sudderen zolang dat de prei slinkt en gaar is. Bedek de ovenschaal met de aardappelschijfjes. leg daar het gehakt prei mengsel op. En dek af met nog wat aardappelschijfjes. Rasp wat kaas over de top en zet nog een kwartiertje in de oven op 180 graden.


zondag 4 mei 2014

Mei: bespaar maand Boodschappen de eerste week

De eerste week dat ik boodschappen heb gedaan deze bespaar maand en ik had er zin in! en zoals eerder al aangegeven was een van mijn bespaar tips eerst is de huidige voorrraad op te maken. En die hadden we...




Onze vriezers zitten bomvol! Vooral vlees hebben we genoeg! En ja ik heb twee vriezers:) een beneden in de koelkast vries combi. En een grote boven. Speciaal voor de bonbon voorraad. Niet dat de vriezer daar momenteel mee volstaat, maar hij is wel handig! hij is mijn grote vriend in besparen. Maar niet alleen dat hij zorgt er ook voor dat ik op mijn werk gezond eet! Ik moet van 14:00 tot 22:30 werken. Drie dagen in de week.. Die drie dagen eet ik dus op het werk. En echt tijd en zin om op het werk te gaan koken heb ik niet. Dus dan kook ik zondags extra veel maaltijden om in te vriezen heb ik toch nog wat gezonds op het werk.


Maar ook de koelkast was niet leeg en dan met name de groentela was overvol.
Vorige week had ik allerlei gerechten die vroegen om zakjes groente zoals wokgroenten. Daar krijg ik dus echt de kriebels van. ik kan er niks aan doen maar heb een hekel aan die zakjes, ik kan gewoon niet geloven dat schoongemaakte groenten in een plasticzakje nog vers is. Dus ik had allerlei groenten in huis gehaald van de markt die dan normaal ik zo een zakje gingen. Natuurlijk heb je dan veel te veel en daar kan ik deze week dan nog lekker van eten.

Mijn tweede bespaar tip was dan ook een weekmenu maken. En dan een keer in de week boodschappen doen. Ik heb mijn weekmenu gebaseerd op de boodschappen die ik al in huis had.

Maandag: mosterdspinazie wok met groene groente en noten
Dinsdag: burrito's
Woensdag: Prei schotel
donderdag: Pasta met spinazie en kruiden roomkaas
vrijdag: Bonen wokschotel met biefstuk
Zaterdag:Zoetzure kip met Ananas
zondag: Geroosterde bospeen met Citroen uit de oven met doperwten aardappelpuree


Klinkt lekker niet dan! en het meeste had ik al in huis.

toch waren de boodschappen deze week ietsje duurder dan de 50 euro:( ik had weinig nodig voor de avondmaaltijden. Maar ik had wel een hoop dingen die je maar maandelijks of nog minder nodig had. Denk aan shampoo, tandpasta en wc papier. Yep dat was natuurlijk allemaal tegelijkertijd op! En ik heb mij laten verleiden tot het kopen van honing recht van de imker onbewerkt.:) schijnt veel gezonder te zijn dan gewone honing.. met mijn oude honing kon ik zeker nog wel een week vooruit maarja deze was nou eenmaal gezonder:) en dit was de eerste keer dat ik ze op de markt zag dus was bang dat het een eenmalig iets was..

De totale schade deze week : 56 euro..

Volgende dus maar proberen met 44 euro in de week ;)

Wat hebben we geleerd??

- beter letten op houdbare producten in de aanbieding.. Wc papier kocht ik altijd al in de aanbieding, was er nu al 3 weken niet. Maar op aanbiedingen van tandpasta en shampoo heb ik eigenlijk nooit gelet. Dat is dus zeker wel een goed idee om te doen!

En deze week kunnen jullie elke dag een recept verwachten van mijn weekmenu, dat wordt smullen!

Doen jullie ook mee met besparen?

Veel Liefs Denise




donderdag 1 mei 2014

Mei bespaar maand!

Mei Bespaar maand!

Op het blog van Groentje gezond zag ik haar uitdaging '' leven van 5 euro per dag'' Hierdoor geïnspireerd. En geïnspireerd door het blog van Francesca die vertelde over koop een koe.besloot ik dat het genoeg is! ik Ga deze maand ook besparen. En dat heeft dubbele voordelen! Daardoor zal ik eindelijk eens de vriezer leeg eten en kan ik ook is zo een (h)eerlijke koe kopen! Ik ga niet zo zeer besparen om dat wij het zo krap hebben. Nee hoor dat valt reuze mee. Maar vooral omdat ik is echt goed wil gaan sparen voor onze dromen. Zoals een koophuis ( Lees boederijtje) en een eigen bedrijf voor mijn vriend.

Wij zijn met twee personen en ik wil deze maand per week voor 50 euro boodschappen halen. Ik ben benieuwd of het lukt jullie ook?

Hieronder wat tips die ik heb opgezocht en ga proberen te gebruiken om deze maand te besparen.
- haal wekelijks de boodschappen. Zo heb je maar  1 keer kans op impuls aankopen:)
- maak een weekmenu en neem een boodschappen lijstje mee! Zo is het makkelijker om niks extra's mee te nemen.
- eet de  voorraad is op! Jullie kennen dat vast allemaal wel. Iedereen heeft wel is een voorraad. Waarom eet je die niet eens leeg?  Als het te lang ligt kan het toch alleen maar overstuur gaan en dat is pas zonde!
 -  probeer groente en fruit te kopen bij lokale boeren.
 - ik heb een moestuin en hier probeer ik zoveel mogelijk van te oogsten.Zelf gekweekte groente is namelijk veel lekkerder en goedkoper dan in de winkel!

Deze maand wil ik allerlei budget tips en heerlijke recepten posten. Samen met geplande week menu's. Daarnaast zullen jullie geregeld wat voorbij zien komen van mijn moestuin.

Wie waagt zich er aan en doet mee deze maand??

 Veel Liefs Denise

dinsdag 15 april 2014

Gezonde Bonen wokschotel

Gister heerlijke bonen wok schotel met biefstuk gegeten! Was heerlijk.De boontjes heb ik vers op de markt gehaald. De erwtjes moest ik zelf nog doppen zo vers waren ze. ik had nog nooit verse doperwten gegeten maar wat is dat lekker! Ze zijn veeeel zoeter dan uit de diepvries:) Hoe maak je het?



voor 1 persoon pakte ik:
100 gram tuinbonen in peul ( gedopt hou je dus minder dan 100 gram over)
50 gram sperziebonen
50 gram peultjes
50 gram doperwtjes ( ook in peul dus gedopt hou je weer minder over)
1 biefstuk.
Wat runder bouillion
soya saus
knoflook
olie

Verhit de olie in de wok. Wok alle boontjes + knoflook , en blus af met een beetje runderbouillon en soya saus. Houd op hoog vuur. Snij ondertussen de biefstuk in dunne reepjes. Zodra de bouillion en soya een beetje verdampt zijn voeg je de biefstuk toe. wok even mee en blus weer af met runderbouillon en soya saus. Wok nog even op hoog vuur en opscheppen maar. Simpel maar lekker:)

Eetsmakelijk!

Veel Liefs Denise

zaterdag 12 april 2014

DIY kruidenpotjes

Ik eet al een tijd niet meer uit pakjes en zakjes. En daardoor heb ik meer kruiden nodig, gehaald in de toko of vers uit de tuin. Want in de kruidenmixen van de supermarkt zit vaak 90 % zout.
Maar al die mooie en lekkere kruiden moet je dan natuurlijk wel ergens in bewaren. Al die losse zakjes was toch ook niks. Dus aan de slag gegaan met potjes, spuitbus verf en krijtbord verf. En dit is het resultaat.


Ziet er leuk uit he! nu is de kast niet alleen netjes maar nog mooi ook!
En eigenlijk is het heel simpel om te maken!

DIY kruidenpotjes:

Benodigdheden
- potjes babyvoeding of andere hersluitbare potjes met een juiste maat.( ik vond andere potjes te groot. Dus heb aan een familielid met baby gevraagd of zij de babypotjes voor mij wou sparen)
- spuitbus met verf kleur naar keuze ( voor de deksels)
- kruitbord verf ( of eventueel krijtbord stickers van de action)
- template voor de labels.


Ontdoe de potjes babyvoeding van het labeltje. En maak ze goed schoon.

Spuit de deksels in de gewenste kleur. De deksels eerst schuren of primen bleek niet nodig.


Zo zien de potjes er al stukken leuker uit!

print de template en knip hem uit. Zorg dat je voor elk potje een eigen template hebt. ( onder aan deze blogpost te vinden) plak op elk potje een template en schilder in de template met krijtbord verf. Doe dit met twee dunne lagen anders gaat de verf druipen.
Let op! het is belangrijk dat je voor elk potje een eigen template print. Voor alle potjes dezelfde template gebruiken lukt niet omdat er dan toch vaak net wat verf onder komt bij het verwijderen. Daardoor mis vormt het en heb je dalijk allemaal rare labels op je potjes. (ik spreek uit ervaring)
laat de verf drogen.

Je kan hier eventueel ook gewoon een krijtbord sticker van de action op de potjes plakken.




Als de labels en deksels droog zijn vul je de potjes met kruiden en schrijf je met krijtjes of krijtstiften op het labeltje welke kruiden erin zitten. Krijtstift veeg je minder snel weg. dus is handiger in gebruik. alleen die had ik nog niet in huis.




Veel Succes!

Liefs Denise

 ik krijg het bestand van de labels niet ingevoegd, weet iemand hoe je bestanden moet invoegen??